2019

Орлето на Хеликон 2019 излетя при „Преселението“ на Боян Биолчев

Журито на Хеликон, с председател Алберт Бенбасат, стои единодушно зад избора на този важен за българската литература роман.
Честито на Боян Биолчев и на издателите от „Труд“!

Наградата Хеликон за 2019-а спечели Боян Биолчев с романа „Преселението“Съдбата на тракийските бежанци по време на Междусъюзническата война има своя отзук и днес, а тяхното откъсване от корените писателят описа така, че „Преселението“ убедително се пребори за престижната статуетка „Орлето на Хеликон“ измежду над 120 заглавия, които според журито, съставено от писатели и литературни критици, са с насочен интерес към близкото ни минало.

Връчването на Награда Хеликон за нова българска художествена проза се провежда за 18-а поредна година, по традиция в софийската книжарница „Хеликон Витоша“. Тази година на официалната церемония присъства и заместник-министърът на културата Амелия Гешева. Тя отчете приноса на наградата към постиженията на родната култура, за която всички институции полагат усилия.

„Преселението“ е част от личната семейна история на Боян Биолчев и на въпроса ни дали книгата и високото й отличие се явяват своеобразно центриране, краят на път, изстрадан от поколения, авторът сподели:  „Тази книга е най-доброто, което съм направил, тя е мое откровение. Аз съм издържлив човек, като стоик, трудно се пречупвам, независимо дали отвън или отвътре се опитват да ме пречупят. Радвам се, че „Преселението“ спечели Награда Хеликон, благодарение на това ще я поемат повече книжарници. Защото в един момент книгата се отделя от теб и ти не можеш да промениш нищо. Слушаш доборонамерени съвети от читатели, след като е излязла, но няма как да се върнеш отново в написаното, когато то вече е изплувало от живота ти.

Тази книга е най-доброто, което съм направил, тя е мое откровение (Боян Биолчев, носител на 18-ата Награда Хеликон)