награда Хеликон

Новини

Орлето на Хеликон 2017 излетя с "Другият сън" на Владимир Полеганов

15.12.2017
Орлето на Хеликон 2017 излетя с "Другият сън" на Владимир Полеганов Орлето на Хеликон 2017 излетя с "Другият сън" на Владимир Полеганов

В петък вечерта, 15.12. т. г., в "Хеликон - Витоша" бе връчена за 16-ти път Голямата награда за нова българска проза "Хеликон". С приза - пластика на бронзов орел, и парична премия от 3000 лева, си тръгна Владимир Полеганов, автор на романа  "Другият сън". Този малко изненадващ избор, предвид младостта на автора и факта, че това е едва първият му роман, журито обясни с новаторството на привидно фантастичния сюжет на Полеганов. И с "проницателното вглеждане от почти космически висоти в често безутешната капсула на земното съжителство".
"Другият сън" бе предпочетен и заради своеобразната индикативност, която романът предлага, към усложнената сетивност на днешните поколения. Рефлексията в романа е от сравнително нов за българските традиции тип, и вероятно загатва за тенденции в нашата нова проза, подчертаха от журито.
Председателят на журито, Димитър Шумналиев, прочете речта си, в която отбеляза, че прогнозите за евентуална близка смърт на книгата са очевидно опровергани от действителността. Той представи останалите членове на журито: Албена Стамболова, Катя Атанасова, проф. Валери Стефанов и Бойко Ламбовски.
Миналогодишният носител на наградата "Хеликон" - Недялко Славов, връчи наградата на Владимир Полеганов, и му пожела още много високо оценени романи.
Авторът сподели, че приема наградата като отговорност и знак, че е чут гласа на пишещия от сенчестите крайнини на странната и фантастична проза.   
След това актрисата Йоана Буковска-Давидова прочете избрани страници от книгата на лауреата. Венци Дреников от "Субдибула" и Ели Раданова изпълниха няколко песни като поздрав към веригата книжарници "Хеликон" и досегашните лауреати на наградата: Алек Попов (2 пъти), Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев, Момчил Николов, Захари Карабашлиев, Росица Ташева, Васил Георгиев, Христо Карастоянов (2 пъти) и Недялко Славов (2 пъти).

Шестнадесетият „Хеликон“ идва с романов размах

01.12.2017
Шестнадесетият „Хеликон“ идва с романов размах

На официална церемония в столичния Хеликон-Витоша бяха обявени номинациите на награда „Хеликон 2017“ г. Една от най-устойчивите литературни награди у нас се връчва за 16-а поредна година и маркира посоките на новата българска художествена проза. През 2016 г. романът „Камбаната“ превърна писателя Недялко Славов в двукратен притежател на „Орлето на Хеликон“ за две последователни години. За 2017 г. Наградата Хеликон малко промени условията си. Журито реши нейното шестнайсето издание да включва все така дузина номинации, но това да е максимумът. Тоест, възможно бе да бъдат номинирани и по-малко заглавия, в случай че литературната продукция през годината не удовлетворява всички изисквания. Освен това номинациите не бяха обявявани всяко тримесечие, както досега. Промяната целеше да се увеличи интереса към крайния резултат и същевременно да не се демотивират литературните усилия на много добри пера, неполучили сезонна номинация. Очевидно журито в състав Димитър Шумналиев − председател, и членове − Албена Стамболова, Катя Атанасова, проф. Валери Стефанов и Бойко Ламбовски все пак е преценило, че има достатъчно качествени творби през 2017г., защото квотата от 12 заглавия бе запълнена.

Ето мнението на Бойко Ламбовски за отличените автори:

„Дванадесетте номинации за шестнайсетата поред литературна награда „Хеликон 2017“ включва седем романа и пет сборника с разкази. Наградата за нова българска проза през годините се утвърди като своеобразен камертон за националните рефлексии, като показател за стилистичните и морални търсения на най-добрите ни белетристични пера. През някои години можехме да отбележим ръст на експериментите в областта на фентъзито и еротиката, през други − особено вглеждане в психологията на творчеството. Имаше и акценти върху мемоаристиката, върху тъмни аспекти от тоталитарното минало, дори върху фолклора и етнографията…
Сегашната литературна извадка говори за константна тенденция към четивото с историческа основа или поне с исторически фон, за платна от романов тип с широк темпорален спектър. Разбира се, както се знае, българската литература е особено силна в сферата на разказа. Петте сборника, селектирани от журито като претенденти за наградата тази година, доказват жизнеността на тази традиция. И „Само за напушени“ от Радослав Парушев, (изд. „Гигамоно“) ; и „Улици и кораби“ − сборник с разкази на Иван Станков, (изд. „Фабер“) ; и „Юлски разкази“ на Здравка Евтимова, (изд. „Жанет 45“); и „По колко пъти на ден не умираме“ – сборник на Тошка Иванова, (изд. „Жанет 45“ );  и „С аромат на тютюн“, от Венцислав Божинов, ( изд. „Рива“), са забележителни постижения в националната ни литература в областта на разказа. Те са в широк стилистичен диапазон − от реверанс към абсурда и естетическа провокация („Само за напушени“), през изяществото на актуалното митотворчество („Улици и кораби“, „Юлски разкази“), до болезнената безпощадност на себепознанието („По колко пъти на ден не умираме“) и пейзажната лекота на ненатрапливото съзерцание („С аромат на тютюн“)…
И все пак − „Чамкория“ − мащабното историческо платно на Милен Русков за двайсетте години на XX в., видени през погледа на уникален и в същото време типичен балкански херой, „Хавра“ на Захари Карабшлиев − контаминационна импровизация между съвременна крими афера и романтично-героичен епистоларен ракурс към времената от XIX век, преброждани от аватара на журналиста Макгахан, метежно-горчивият пътепис на Мария Станкова за житието и страданията на съвременния бг-гастарбайтер („А Бог се смее“), както и коренотърсаческите усилия на Димана Трънкова („Празната пещера“) някак диктуват тенденциите.
Това не значи, че оставяме без внимание проницателното към християнската парадигма перо на Теодора Димова („Първият рожден ден“), или изящната лекота на мъгливите а ла Модиано реминнисценции на Владимир Полеганов („Другият сън“), нито пък лирическото гмуркане във водите на кримипроизвола на прехода от Константин Трендафилов („Затворисърце“) − тези четива безусловно намират и ще намират верни и възторжени почитатели. В случая само правим опит да определим къде гледа все още тънкият пласт от постоянно четящи българи. И ни се струва, че − през призмата на „Хеликон“, той гледа натам − към миналото, но през настоящето. При това с повече демистификационен и дегероизиращ взор, нежели с нова потреба от патос и ритуален монументализъм.

Тук са всички номинирани заглавия за награда „Хеликон 2017“ по сезони :

Зима

„Първият рожден ден“, повест на Теодора Димова, изд „Сиела“;

„А Бог се смее“, роман на Мария Станкова, изд. „Лексикон“;

„Другият сън“, роман на Владимир Полеганов, изд. „Колибри“.

Пролет

„Празната пещера“, роман на Димана Трънкова, изд. „Жанет 45“;

„Само за напушени“, сборник с разкази на Радослав Парушев, изд. „Гигамоно“;

„Затворисърце“ – роман на Константин Трендафилов, изд. „Жанет 45“.

Лято

Чамкория, роман на Милен Русков, изд. „Жанет 45“;

Улици и кораби, сборник с разкази на Иван Станков, изд. „Фабер“;

Юлски разкази, сборник с разкази на Здравка Евтимова, изд. „Жанет 45“.

Есен

По колко пъти на ден не умираме, сборник с разкази на Тошка Иванова, изд. „Жанет 45“;

Хавра, роман на Захари Карабашлиев, изд. „Сиела“;

С аромат на тютюн, сборник с разкази на Венцислав Божинов, изд. „Рива“.

Снимки: Стефания Терзиева – „Хеликон-Витоша“

От 2017 г. една от най-популярните литературни награди в България - "Хеликон"

28.04.2017
От 2017 г. една от най-популярните литературни награди в България - "Хеликон"

Уважаеми приятели,

От 2017 г. една от най-популярните литературни награди в България - "Хеликон", леко променя условията си за оповестяване. Решихме нейното шестнайсето издание да включва все така дузина номинации, но това да е максимумът. Тоест - по преценка на журито е възможно да бъдат номинирани и по-малко заглавия, в случай че литературната продукция през годината не удовлетворява всички изисквания. Освен това номинациите няма да бъдат обявявани на всяко тримесечие, както досега.

Така, според нас, ще се увеличи интереса към крайния резултат, и същевременно няма да се демотивират литературните усилия на много добри пера, неполучили сезонна номинация.

Всички кандидати за наградата ще бъдат официално оповестени през ноември, а през декември новият лауреат ще получи своя приз - Орлето на Хеликон. Жури в състав Димитър Шумналиев - председател, и членове - Албена Стамболова, Катя Атанасова, проф. Валери Стефанов и Бойко Ламбовски ще отсява литературната продукция през годината.