Годишните номинации за наградата Хеликон 2020 – триумф на носталгията

136

Уважаеми приятели на добрата българска литература, номинациите за Награда Хеликон за нова българска художествена проза са вече известни и ви предстаме с удоволствие отличените заглавия и техните автори.

Ако трябва с малко думи да обобщим впечатленията си, те звучат така. Въпреки пандемията, а може би поради нея, 12-те отличени за Награда „Хеликон“ книги, са с носталгичен привкус. Най-новата българска проза, публикувана през вирусната година, гледа главно към миналото – с тъга и проницателност. Усмивките за сметка на това са редки и малко парадоксални. Понякога интересът на писателите ни е насочен към хората и темите, които са най-уязвими, което е обясним рефлекс на всяко изкуство и най-вече на словесното.

Жури с председател професор Алберт Бенбасат и членове Пепа Витанова, Яница Радева, Кирил Кадийски и Бойко Ламбовски отся през четирите сезона според статута на наградата следните 12 заглавия, издадени от 8 водещи български издателства.

зима 2020

„Чекмо“  – роман, Момчил Николов; изд. „Сиела“;

„Имена под снега“ – сборник разкази, Иван Станков; изд. „Фабер“;

„Лала боса“ – сборник разкази, Деян Енев; изд. „Рива“;

пролет 2020

„Не казвай на мама“ – роман, Николай Йорданов; изд. „Фабрика за книги“.

„Мир на кумирите ни“ – мемоарни разкази, Георги Мишев; изд. „Хермес“;

„Бележки за забравяне“ – минималистична проза,Иван Кулеков; изд. „Жанет-45“;

лято 2020

„Сянка“ – роман, Васил Панайотов; изд. „Сиела“;

„Сара и другите“ – роман, Христо Слави Рачев; изд. „Факел“;

„Козидор“ – роман, Николай Русев; изд. „Факел“;

есен 2020

„Моят Шабат“ – мемоарен роман, Вивиана Асса; „Факел“;

„Съвършенство“ – сборник разкази, Владо Даверов; „Унискорп“,

„Перфектна колода“ – сборник разкази, Деница Дилова; „Сиела“.

Традиционната декемврийска церемония по официално обявяване на 12-те номинации и присъждане на Награда Хеликон на новия ѝ кавалер ще бъде през януари 2021 г.

Тогава ще се обяви и носителят на Цветето на Хеликон, специалната награда за най-продавана книга от номинираните през годината. Тя бе отложена от 23 април 2020 по разбираеми причини.

Миналата година бронзовия орел получи Боян Биолчев с романа си „Преселението“.

Във времето приза са получавали Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев, Момчил Николов, Захари Карабашлиев, Росица Ташева, Васил Георгиев, Владимир Полеганов, а двукратни носители са били Алек Попов, Христо Карастоянов и Недялко Славов.

ВЕРИГА КНИЖАРНИЦИ „ХЕЛИКОН“