2017

Орлето на Хеликон 2017 излетя с „Другият сън“ на Владимир Полеганов

Орлето на Хеликон 2017 излетя с „Другият сън“ на Владимир Полеганов

В петък вечерта, 15.12. т. г., в „Хеликон – Витоша“ бе връчена за 16-ти път Голямата награда за нова българска проза „Хеликон“. С приза – пластика на бронзов орел, и парична премия от 3000 лева, си тръгна Владимир Полеганов, автор на романа  „Другият сън“. Този малко изненадващ избор, предвид младостта на автора и факта, че това е едва първият му роман, журито обясни с новаторството на привидно фантастичния сюжет на Полеганов. И с „проницателното вглеждане от почти космически висоти в често безутешната капсула на земното съжителство“.

„Другият сън“ бе предпочетен и заради своеобразната индикативност, която романът предлага, към усложнената сетивност на днешните поколения. Рефлексията в романа е от сравнително нов за българските традиции тип, и вероятно загатва за тенденции в нашата нова проза, подчертаха от журито.

Председателят на журито, Димитър Шумналиев, прочете речта си, в която отбеляза, че прогнозите за евентуална близка смърт на книгата са очевидно опровергани от действителността. Той представи останалите членове на журито: Албена Стамболова, Катя Атанасова, проф. Валери Стефанов и Бойко Ламбовски.

Миналогодишният носител на наградата „Хеликон“ – Недялко Славов, връчи наградата на Владимир Полеганов, и му пожела още много високо оценени романи. Авторът сподели, че приема наградата като отговорност и знак, че е чут гласа на пишещия от сенчестите крайнини на странната и фантастична проза.

След това актрисата Йоана Буковска-Давидова прочете избрани страници от книгата на лауреата. Венци Дреников от „Субдибула“ и Ели Раданова изпълниха няколко песни като поздрав към веригата книжарници „Хеликон“ и досегашните лауреати на наградата: Алек Попов (2 пъти), Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев, Момчил Николов, Захари Карабашлиев, Росица Ташева, Васил Георгиев, Христо Карастоянов (2 пъти) и Недялко Славов (2 пъти).