2019

Романът „Преселението“ на Боян Биолчев.

Голямата награда за нова българска проза „Хеликон“ през 2019-а бе връчена на проф. Боян Биолчев. Той бе отличен за романа си „Преселението“ (изд. „Труд“), разказващ за съдбата на тракийските бежанци по време на Междусъюзническата война.

„Преселението“ убедително се пребори за престижната статуетка „Орлето на Хеликон“ с над 120 нови заглавия. Жури с председател проф. Алберт Бенбасат и членове Яница Радева, Кирил Кадийски, Пепа Витанова и Бойко Ламбовски го предпочете измежду 12-те номинирани. Сред тях бяха Чавдар Ценов, Крум Филипов, Владимир Зарев, Димитър Шумналиев, Здравка Евтимова, Георги Тенев, Елена Алексиева, Теодора Димова, Иван Желязков, Петър Денчев и Петко Симеонов. Журито отбеляза трайната тенденция у съвременните ни белетристи да разглеждат през призмата на трагиката или гротеската нашето близко минало.

„Преселението“ е част от личната семейна история на Боян Биолчев. Той сподели: „Тази книга е най-доброто, което съм направил, тя е мое откровение. Аз съм издръжлив човек, като стоик, трудно се пречупвам, независимо дали отвън или отвътре се опитват да ме пречупят. Радвам се, че „Преселението“ спечели награда „Хеликон“, благодарение на това ще я поемат повече книжарници. Защото в един момент книгата се отделя от теб и ти не можеш да промениш нищо. Слушаш добронамерени съвети от читатели, след като е излязла, но няма как да се върнеш отново в написаното, когато то вече е изплувало от живота ти.“